Sunday, September 6, 2009

Penipu yang kantoi (Awas! penipu di mana-mana)

Lama betul tak post berita terbaru ni. Sejak dua menjak ni, aku sibuk sangat dengan kerja sampai nak menulis kat sini pun takda mood dah.

Post aku kali ni nak beri amaran kepada semua supaya berhati-hati dengan mana-mana individu yang meminta derma kononnya untuk membiayai kos rawatan penyakit kronik yang dihadapinya atau keluarga mereka.

Kes ni terjadi kat aku baru-baru ni. Satu petang sedang aku rilek-rilek kat rumah tetiba aku terdengar satu suara kat pintu pagar. Aku pun keluarla dan nampak seorang lelaki berbangsa India yang menggunakan kerusi roda sedang tercegat di hadapan rumah aku.

Bila aku tanya nak apa, lelaki yang berumur dalam lingkungan 20-an itu terus bercerita bahawa dia mengalami sakit tulang belakang dan memerlukan wang berjumlah RM20,000 untuk membuat pembedahan.

Dia minta derma la kat aku dengan alasan dia tidak boleh bekerja kerana hampir lumpuh dan keluarganya takda duit. Lelaki itu terus menunjukkan sekeping surat doktor dari hospital Seremban kat aku. Aku terus ambil surat yang hampir macam belacan tu dan membelek-beleknya beberapa kali.

Masa aku ambil dan teliti surat tu, lelaki tersebut dah tak senang duduk dah, muka dia pun dah cuak semacam je aku tengok.

Selepas aku teliti macam ada benda tak kena je dengan surat tu. Kerana tak puas hati aku terus suruh adik aku di dalam rumah membawa keluar kamera.

Nampak je adik aku keluar sambil membawa kamera, lelaki tu terus cabut. Cis takdapat aku nak ambil gambar dia. Yang aku heran tu laju jugak dia tolak kerusi roda dia tu walaupun kata hampir lumpuh.

Kat bawah ni surat yang lelaki tu bawa. Aku pun heran la, kalau nak menipu orang pun biar la real skit. hehe, anda semua nilai la sendiri ye bila tengok surat ni.


Ni surat macam belacan tu, dah la photostat siap letak dalam plastik lagi. hehe. Tulisan doktor memang aku tak faham langsung apa kejadah yang ditulis tu.

Siap ada nama dan no kad pengenalan lagi. Cuba kira jumlah digit nombor kad pengenalan tu cukup ke tidak. Nombor kad pengenalan mesti ada 12 digit.

Kepala surat pun sudah buat aku hairan. Hospital Seremban dah tukar nama la bang oii. Nama baru Hospital Tuanku Jaafar. Nama lama pun kalau tak salah aku Hospital Besar Seremban.


Ni lagi kelakar. Sapa yang terpendaya aku pun tak tahu la nak cakap apa. Tengok tarikh pada gambar yang aku ambil tu (12/7/2009) dan tengok pula tarikh surat tu. Atau mungkin lelaki tu naik mesin masa kot?? Ermm, ada kemungkinan..

Sapa la jadi doktor tandatangan kat sini ni.

Aku harap dengan pendedahan ini, anda semua berhati-hati la ye. Jangan beri derma kepada sebarangan individu periksa dulu kerana mereka mungkin penipu.


3 comments:

mizlan said...

bro..thank kerana sudi kongsi pekara ni..ni untuk ingatkan kita bersama..ha2..lawak aku tgk surat tu..advance btullah tarikhnya

julie@julianamnoor said...

mmg ramai penipu yg jenis mcm ni..aku dulu masa jaga kedai mak aku..adeh boleh kata hari2 mai mintak duit org..xmalu betui manusia2 pemalas mcm ni

Ku Mohd Zukhairi said...

otopidik .. kihkihkih ... hospital mana la ni .. zaman malaya ...